Sunday, December 25, 2011

Bertuahnya Menjadi Seorang Wanita.
Alhamdulillah, jumpa jugak makcik kecik molek ni :)Wanita sering dikata sebagai seorang yang lemah. Memang benar. Wanita tersangat-sangat lah lemah. Tugas seorang lelaki adalah untuk membantu dan menjaga wanita. Bukan untuk menyakitinya. Namun tahukah anda, walaupun wanita semuanya lemah, namun wanita dipandang mulia di mata Allah SWT?


Aku ada terjumpa artikel ni. Saje nak post. Sekadar berkongsi. Renung-renung kan lah.‎1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w akan hal tersebut, jawab baginda , ” Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang senantiasa menangis kerana takut akan Allah. Dan orang yang takut akan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya. Subhan'Allah.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah s.a.w di dalam syurga);

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu;

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a.” Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana saja pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasulullah s.a.wSuaminya.” ” Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah SAW, “Ibunya.”

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana saja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.
Begitu tinggi darjatnya seorang wanita di sisi Allah SWT. Makanya aku mohon kepada semua kaum Adam, jangan lah engkau menyakiti seorang perempuan. Jikalau kau menyakiti seorang wanita, ianya seumpama kau menyakiti Allah SWT.


Dan jikalau kau telah jumpa satu-satunya kaum Hawa yang mampu untuk menggembirakan kau, maka jagalah dia dan bimbinglah dia ke arah kebaikan. Nescaya apabila dia berdoa, doa nya hanyalah untuk kamu. Dan ingat lah, doa wanita lebih makbul dari doa lelaki." Yang tertutup itu indah. Yang tersorok itu mahal. Yang tersembunyi itu berharga.
Seindah hiasan adalah wanita solehah :') "

* 'Dia' membuatkan aku berubah untuk menjadi yang lebih baik dari dulu. Jika ditakdirkan 'dia' adalah jodoh ku, bakal suami ku, maka taat ku hanya lah pada 'dia'. Selain dari apa yang telah diwajib kan kepadaku. Insyaallah.

0 Heart(s) Screaming.:

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header Frame by Pixels and Ice Cream
Sponsored by Free Web Space