Monday, August 31, 2009

Kerana selesa, ataupun sayang?


Hello rakan seperjuangan :]
Selamat menyambut merdeka!
Hooraaayyyy ~
Merdeka :)
Haha.


Okay, izinkan aku berceloteh lagi,
Boleh?


Tibe² aku teringatkan satu persoalan yang diajukan kepada ku oleh rakan kerja ku pada bulan lepas.
Ketika itu aku sedang menjamu selera.
Lazat.
Tiba² Mr beck berkata kepada Choy,
" Hah choy, kau tanye la dekat Shikin, soalan yang kau tanye aku haritu ".
Aku yang macam blur ni pon terus memandang Choy.
" Soalan ape Choy? "
" Hah Shikin So'ot, aku nak tanye kau something, kejap eh " - Balas Choy yang ketika itu bangun untuk membersihkan tangannya dari sisa makanan tadi.
Aku terus menunggu dengan sabar.
Aku cuba nak korek dari Mr Beck, tapi time² tu jugak la kan dia jadi pelupa.
Selalu aku yang kena marah sebab pelupa + blur.
Ceh.


Lepas 5mins,
Choy muncul.
Then tiba² dia tanye,
" Shikin, kau jawab eh, ni terpulang kepada individu tau. Kau akan bersama dengan orang tu sebab kau selesa dengan dia, ataupun sebab kau sayang dia? ".

...

Tercengang aku.
1st time aku diajukan soalan sebegitu.
Aku mengambil masa lebih kurang 50saat untuk menjawab persoalan Choy tersebut.
Lantas aku bersuara,


" Sayang. Aku lebih prefer kerana sayang dari selesa. Sebab perasaan selesa tu, kite boleh "create", tapi perasaan sayang tu tak boleh. Dia akan datang bila dia nak datang, dia tak boleh paksa. And perasaan sayang itu indah, susah nak dapat. Perasaan selesa tu senang je, kau pergi tandas, kau nampak orang tu senyum kat kau, kau senyum balik, time tu kau da rase selesa sikit dengan orang tu. Tapi sayang tu, hm susah. So jawapan aku, sayang lah. Hm sayang sayang sayang! ".


Choy terdiam.

Lalu dia menjawab,


" Oh okay, itu jawapan kau. Aku respect. Tapi kalau aku, aku prefer sebab selesa dari sayang. Sebab kalau sayang, kalau orang tu buat benda yang teruk, perasaan sayang tu boleh berubah kepada benci. Kalau da benci, susah nak sayang balik. Tapi kalau perasaan selesa tu, walaupun kau da benci dia, tapi perasaan selesa tu masih kekal. Macam umpama mak kau asek pokpekpokpek je kat kau, marah kau tu semua, tapi makcik kau plak, support kau semua benda, so kau rasa macam bahagia je, sayang makcik kau tu. Tapi if one day tibe² makcik kau cakap something, kau boleh benci dia and da tak selesa dengan makcik kau tu da. Tapi kalau mak kau, walaupun dia pokpekpokpek everyday, tapi tetap kau selesa dengan dia, kan? Tu la beza selesa dengan sayang. Tapi betul gak cakap kau, perasaan selesa tu kita boleh "create" bila kite da sayang orang tu. So dua² ada kelebihan kot. Hm betul gak cakap kau tu Shikin. "


Kali ni,
Aku yang terdiam.
Hm.



Tapi tetap, aku tak puas hati.
Lalu aku membalas,


" Tadi kau cakap, kalau da sayang, perasaan tu boleh berubah jadi benci kan kalau orang tu buat benda teruk? Tapi kalau diri kite ni da memang tak boleh nak membenci orang tu, harusla perasaan sayang tu terus melekat kan? Kalau hati da memang tak boleh nak benci, memang tak boleh Choy. Aku rasa benda tu susah kot. Selalunya kalau orang da sayang, seteruk mana pun orang tu buat dia, memang tak boleh nak benci kot. Setahu aku la. Tapi kalau yang dapat benci tu, bagus la kot. Tapi kalau tak boleh, pergh merana gak la an. "

" Hm, betul gak " - Choy membalas.
Mungkin dia ternampak air muka aku yang berubah ketika berkata sedemikian.
Mungkin dia dapat lihat point yang aku cuba sampaikan.
Mungkin dia memahami perasaan ku ketika itu.
Mungkin dia dapat rasa apa yang aku rasa.
Hm, semuanya mungkin.
Ye, mungkin.


Jadi persoalan ini aku ingin bertanya kepada korang semua pulak,



Korang pilih mana satu?
Kerana selesa,
Ataupun sayang?

Sila fikir sebelum menjawab yea :)
Kedua²nya mempunyai kelebihannya tersendiri.
Fikirkan lah sebelum membuat keputusan.



--


" Perasaan sayang itu sangat indah.
Hanya orang yang pandai menghargai sahaja yang dapat merasakan betapa indahnya perasaan sayang itu. "







6 Heart(s) Screaming.:

Mar said...

definitely sayang. love is a gift. you sayang dkt yr mum that's why you tk akan pernah benci dia; not because of you selesa dgn dia. besides, if you dah sayang sombody, for sure you akan rasa selesa dgn dia terus? both are needed, i think. but i still think to be with a person tu, you have to love him bukan takat rasa selesa je. :) hihi.

btw ieeko, I'M BACKK! long time no see. LOL. bila la you nk tuka url i dekat you punya link list tu yang oii? -_-"

selamat berpuasa, dear. :) hope you're doing well. xoxo.

natashaliyana said...

hey ieeko :) im bestfrens wit maya,which is frens with ur bfs,afiq :P complicatednya. anyway,i think la,i prefer to be wit someone i syg. my previous relationship (3years) terputus sbb i dah xIN LOVE wt him. dye xslh pon. tp im still selesa wit him. but if syg dah xada,how do u stay wit dat person? hanya berdasarkan slesa? dn my pet iguana pon i blh selesa :P so anyway,terlalu pjg my comment :P interesting topic. thank u. its quite an eye-opener :D take care. slmt bpuasa :D

Ieeko. said...

Mar,
Betul, yeayyy you're on my side :D
Hihi. I pon akan be with someone because I love him, not because of selesa or whatsoever.
Hehe.


Yeahh you're back! Mana menghilang niii? :P Btw, I da change the url. Hihi, sorryyyyyyy ^.^


Selamat berpuasa too <3





Natasha,
Hellooooooo :)
Haha you kenal Afiq ey?
Heee :)
Yeah betul. Sayang is better than selesa. Selesa tu, dengan sesiapa pun boleh selesa kan? Sayang tu yang susah. Datang bila nak je, kalau paksa pun tak dapat. Hehe.

Anyways, thanks for your opinion :D
Selamat berpuasa <3

natashaliyana said...

cool :) thx. take care darl. teruskan usaha memblog!!

chotz said...

I more prefer sayang gak....but coz of sayang, kadang-kadang boleh buat kita buta akan keburukan dan kesempatan pasangan kita pada kita.

bahaya gak tu...just like me.

erm...

Ieeko. said...

Natasha, thanks :)


Chotz,

Ye, I faham. Betul tu. Takpela, be strong okey.

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header Frame by Pixels and Ice Cream
Sponsored by Free Web Space