Thursday, August 20, 2009

Dari hati seseorang yang bergelar "Kawan".








Aku tengah chat dengan kawan aku,
Well penah banyak kali aku mention his name dalam blog ni.
Mr Beck,
Remember? :)
Haha.










Tengah chat,
Then mengimbau kenangan² lama,
Then tiba² dia bagi aku satu essay ni.
Aku cakap ape tu,
Then die suruh aku baca,
Well, why don't we read it together friends? :)










...









Aku punya sorang kawan,
Dan aku sangat-sangat sayang pada dia.
Aku sayang dia macam dia tu awek aku.
Kawan aku penah tanya,
" Tinggi mana sayang kau pada dia? "
Jawab aku,
" Lebih tinggi dari orang lain ",
" Habis tu takkan takde perasaan cinta langsung pada dia? "
Sekali lagi kawan aku cuba memancing.
Heh, pandai betul dia ni.
Aku cakap aku sayang dan cinta semua kawan-kawan aku.
Sayang dan cinta tu bukan tuk orang yang berkasih-kasihan je,
Untuk kawan-kawan pun boleh.
Terdiam kawan aku.
Aku sambung lagi, aku dengan dia lebih tinggi dari sahabat,
Tapi bawah sikit dari pasangan bercinta.
Buat kawan aku tu terdiam.
Ntah faham atau tak.
Ada kawan penah tanya, apa kau boleh teruskan dengan semua tu?
Ringkas je aku jawab,
" Esok pun aku tak tau samada aku hidup atau mati, Tapi aku masih lagi merancang apa nak buat esok. "
Kawan aku garu kepala.
Walaupun aku tau kepala dia tak gatal sebenarnya.







---




Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu.
Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.



Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli!
Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.



Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik.
Walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.



Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.



Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ’selamat pagi’, ’selamat hari minggu’,
'selamat tidur’
, ‘take care’, dan lain-lain lagi.

Walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya,
Menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan aku CINTA padamu, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.



Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.



Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.
Dan saat itu, matanya pasti berkaca.
Kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.



Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya.
Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan?
Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.



Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga.
Walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.




Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.




Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS good luck untuk memberi semangat kepada kamu.




Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.




Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung.
Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.




Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.




Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu.
Dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu.
Pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’ .





Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.




Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari.
Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS.
Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.




Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala.
Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.




Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!
Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu.
Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.




Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu.
Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.




Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.




Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain.
Dia sentiasa menunggu kamu.




Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.





“ Pernahkah sesiapa berbuat seperti di atas ini kepada kamu?
Jika ada, jangan pernah mensia-siakan orang tersebut,
Kamu akan menyesal melakukannya! ”














Cinta untuk dinikmati, bukan untuk ditangisi.
















---










Wow.
Seriously bila aku baca, mata berair kot.
Hebat jugak orang tua tu buat karangan ni :P
Haha.
Selalu aku buat dalam English,
Ni dia bagi kat aku plak, in BM yeah!
Hah hambek kau Shikin ;P
Walaupun agak jiwangs,
Tapi try untuk menyelami maksod²nya.
Pasti anda memahami :)







...








Me: karangan ni untuk semua org di luar sane ke? :)
Him: generally
Him: specifically 4 u la.







9 Heart(s) Screaming.:

Kartika Sri Dewi said...

ieeko~

i really love the essay..
it suits me..

so boleh x ak nk quote it from ur blog?

Just_najmiE said...

awww, that's so sweet!.. it's obvious he has feelings for u.. (^^,)

and I think I also have this type of friend.. he said, 'Allah nak sy berada di sisi awk utk menggembirakan awk.. tak kira sbgai kawan atau bf..'
I'm touched.. T__T

Ieeko. said...

Dewi,
:)
Yes boleh², haha.
Mr beck wont mind, I guess ;)





Najmie,
Hehe, no comment :D
But he does loves me!
As a friend, maybe :P




Well, tu lah, kadang² tu mereka sangat sweet kan :')

keyra said...

ieeko,
nak essay tuhh :D
boleh?

Ieeko. said...

Wahh, gile hebat Mr beck. Essay dia diminati ramai ;D

mirarawrr said...

OMG,i loveee this essay!
and just like you,it brings me to tears :')
nk essay ni boleh ? heeee.

Ieeko. said...

Haha,
Walamak, gila hebat siot Mr Beck :P
Hihi.


Nanti I tanye pemilik essay ni yea :P

QueenMIA said...

mia sangat setuju pe yg MrBeck ieeko cakap kan tuuu. sumenyeee benar benar belaka.

Ieeko. said...

Yeah he's right :) die sgt sweet kan :P

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header Frame by Pixels and Ice Cream
Sponsored by Free Web Space